Είναι σύνδρομα υπέρχρησης που προκαλούν διαταραχές στην αναπτυξη των επιφύσεων (άκρα) ορισμένων οστων. Αφορούν ηλικίες 4-18 ετών.

Οι οστεοχονδρίτιδες χαρακτηρίζονται από πύκνωση και ανωμαλία του περιγράμματος της βλάβης και κατόπιν από κατακερματισμό του οστού στις περιοχές της προσβολής.

Οι πιθανές αιτίες, που προκαλούν οστεοχονδρίτιδα, είναι κυκλοφοριακές διαταραχές και συγκεκριμένα θρόμβωση ή εμβολή αγγείων στην περιοχή της επίφυσης του οστού. Επίσης διαφόρου είδους φλεγμονές και τραυματισμοί στα προαναφερόμενα σημεία.

Πιθανή υπερφόρτιση του αθλούμενου προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτά είναι: Διαρκής πόνος στο σημείο της προσβολής με ύφεση όταν ο αθλούμενος αναπαύεται. Η κατάσταση αυτή συνήθως μεγάλη διάρκεια (από 20 μέρες έως 1-2 χρόνια) και υποχωρεί αυτόματα. Πολλές φορές, στο σημείο της φλεγμονής, δημιουργείται οίδημα και το φανίζεται ερυθρό και ζεστό.

Οστεοχονδρίτιδες εντοπίζονται συνήθως στα εξής σημεία:

Οστεοχονδρίτιδα του κνημιακού κυρτώματος
Διαχωριστική (σκαλιδωτική) οστεοχονδρίτιδα
Οστεοχονδρίτιδα των πόλων της επιγονατίδας
Οστεοχονδρίτιδα της άνω μηριαίας επίφυσης
Οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης
Οστεοχονδρίτιδα του μηνοειδούς οστού στον καρπό

Σε όλες τις εντοπίσεις οστεοχονδρίτιδας, η ανάπαυση του αθλούμενου είναι απαραίτητη τουλάχιστον για 15 ημέρες. Ο πάσχων θα πρέπει να απέχει από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Μάλιστα, θα ήταν σημαντικό εάν την πρώτη βδομάδα της προσβολής παρέμενε σε πλήρη ανάπαυση (κλινήρης).

Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει στην αποκατάσταση της φλεγμονής και γενικότερα της πάθησης. Συνιστώνται βιταμίνες και συγκεκριμένα:

Ασβέστιο και βιταμίνη C π.χ. Calcium – Palma φακ. 1.000 mg 1 χ 2 ή Cal-c-vitatabl. eff. 1 χ 2 ή Calcicef tabl. eff. 1 χ 2

Φωσφόρο π.χ. Cal-phovit tab!. 1 χ 2

Αντιφλεγμονώδη (οι δόσεις εξαρτώνται απ’ την ηλικία του πάσχοντα): Voltaren 25 mg 1 χ 2 ή Brufen 200 mg 1 χ 2 ή Norgesic tabl. 1 χ 2

Μυοχαλαρωτικά (χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει μυϊκός σπασμός και πόνος): Sirdalud 2 mg tabl. 1 χ 2 ή Cabral tabl. 1 χ 2

Μετά την καταστολή της οξείας φάσης, ο αθλούμενος θα αρχίσει ελαφρά προπόνηση. Η προπόνηση θα έχει προοδευτικά αυξανόμενο ρυθμό και γίνεται μέρα παρά μέρα για τις 30 πρώτες ημέρες. Είναι απαραίτητη μετά το τέλος της προπόνησης η εφαρμογή κρυοθεραπείας.

Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Ειδικός Αθλητίατρος