Με την λουτροθεραπεία και την είσοδο του τραυματία στο νερό και την εμβύθισή του μέχρι τον ομφαλό παρουσιάζεται σταδιακή αποφόρτιση της ποδοκνημικής άρθρωσης αλλά και όλων των αρθρώσεων μέχρι εκεί (ισχία, γόνατα) κατά 50%.

Η βύθιση στο νερό έχει σημαντικές επιδράσεις στην κυκλοφορία του αίματος εντός του μυϊκού και συνδετικού ιστού. Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στην πίεση που ασκείται στους ιστούς αυτούς αλλά και από την αντανακλαστική ρύθμιση του τόνου των αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτό παροχετεύεται περίσσεια οξυγόνου στην περιοχή, ενώ απομακρύνονται προϊόντα του μεταβολισμού. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται από την υδροστατική πίεση λειτουργούν ως μηχανισμοί που βοηθούν στην απομάκρυνση του οιδήματος του γαλακτικού οξέος, και άλλων μεταβολικών προϊόντων από τους μυς και τους συνδέσμους. Η υδροθεραπεία σε τραυματίες με διάστρεμμα ποδοκνημικής αποδείχθηκε ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα καθ’ όσον διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης, την αντοχή και την ευλυγισία αυτής. Επίσης, βελτιώνεται η μυϊκή αδυναμία και πιθανή διαταραχή της ισορροπίας του αθλούμενου.

Πιο εξειδικευμένα οι μηχανισμοί δράσης της λουτροθεραπείας σε αθλούμενους και αθλητές βασίζονται σε 3 παράγοντες:
a) Θερμικοί παράγοντες
Η πίεση και η θερμότητα του νερού βοηθούν στην μυϊκή χαλάρωση και την απομάκρυνση του πόνου από τις νευρικές απολήξεις. Το θερμικό στρες βοηθάει την απελευθέρωση πληθώρας ορμονών (κορτιζόλη, προλακτίνη, αυξητική ορμόνη, φλοιοεπινεφριδιοτρόπος κ.α.) και προκαλεί αύξηση επιπέδων των β’ ενδοφρινών με αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα. Τέλος σε θερμοκρασία μέχρι 39ο C αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των κοκκιοκυττάρων ενισχύοντας έτσι την ανοσολογική δράση του οργανισμού. Αντίθετα απαγορευτικές είναι οι θερμοκρασίες άνω των 40ο C όπου ενισχύεται η ανοσοκατασταλτική δράση του οργανισμού.
b) Μηχανικοί παράγοντες
Η μηχανική δράση της λουτροθεραπείας αφορά την άνωση και την υδροστατική πίεση με αποτέλεσμα την αυξημένη καρδιακή παροχή, την βελτίωση κινητικότητας της άρθρωσης της ποδοκνημικής και την διάχυση αλγογονών χημικών ουσιών.
c) Χημικές επιδράσεις

Η διείσδυση μεταλλικών στοιχείων και οργανικών ουσιών μέσω του δέρματος στον ανθρώπινο οργανισμό ευσταθεί μέσω επιστημονικών μετρήσεων. Το αποτέλεσμα διαφέρει από τη σύσταση των υδάτων, το χρόνο παραμονής μέσα σε αυτά, τη θερμοκρασία, την κίνηση του αθλούμενου σε αυτά. Παράδειγμα η λουτροθεραπεία στη Νεκρά θάλασσα που είναι η βαθύτερη και με περισσότερο αλάτι παγκοσμίως και υψομετρικά βρίσκεται 420m κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Συγκεντρώνει μεταλλικά στοιχεία περί τα 345 g/L (ενώ το νερό των τοπικών πηγών είναι 180-215 g/L) άλατα 7-10 φορές περισσότερα από άλλων θαλασσών και πηγών όπως και του χλωριούχου μαγνησίου, χλωριούχου ασβεστίου, χλωριούχου καλίου και βρωμιούχου μαγνησίου.
Η θεραπεία λοιπόν των μετατραυματικών καταστάσεων όπως εκείνων της ποδοκνημικής αλλά και πολλών άλλων (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, δερματίτιδες) στην Νεκρά θάλασσα ή άλλες πηγές που μπορούν να έχουν ανάλογες χημικές συστάσεις είναι πολύ πιο αποδοτικές από άλλες θάλασσες και πηγές με διαφορετικά χημικά συστατικά.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η λουτροθεραπεία και κατ’ επέκταση η λασποθεραπεία σε περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων όπου έχει βλαφθεί ο αρθρικός χόνδρος βοηθούν καθ’ όσον μειώνουν τα επίπεδα προσταγλαδίνης E2 και λευκοτριενίου B4 και κάποιων μεταλλοπρωτεϊνασών που εμπλέκονται στην καταστροφή του χόνδρου. Οι επιδράσεις της λουτρο-λασπο θεραπείας αφορούν και την αύξηση του αυξητικού παράγοντα IGF-1 που έχει αναβολική δράση στον χόνδρο και την αύξηση του TGF-β (αντιφλεγμονώδης κυτταροκίνη) που βοηθάει στην επούλωση και αναδιοργάνωση του οστού και του χόνδρου.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μια εφαρμογή και δοκιμή για την έναρξη των αθλητικών σας δραστηριοτήτων γίνεται με τον εξής τρόπο:
Δοκιμάζουμε να σταθούμε στις μύτες των δακτύλων του τραυματισμένου σκέλους για 20 δευτερόλεπτα και αναπηδούμε κατόπιν 10 φορές. Εάν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ενόχληση αρχίζουμε την άσκηση. Κατ’ αρχήν, τρέξιμο σε ευθεία 10 λεπτά πολύ σιγά (30%) / διατάσεις 6 λεπτά / 10 λεπτά τρέξιμο πιο γρήγορα (50%) / 6 λεπτά διατάσεις, 8 λεπτά στον ίδιο ρυθμό του 2ου (50%) / διατάσεις.
Άσκηση που θα γίνει την 1η εβδομάδα (5 φορές)
Μετά την προπόνηση 2Χ10 λεπτά Παγοθεραπεία. Την 2η βδομάδα θα κάνετε για 3 ημέρες το ίδιο πρόγραμμα με αύξηση της ταχύτητας σε 60% ή μικρά ανοίγματα με αλλαγές κατεύθυνσης. Μέχρι τέλους της εβδομάδας μπαίνετε με την ομάδα, με προσοχή εάν δεν νοιώθετε σημαντικές ενοχλήσεις.
Σημ.: πριν την άσκηση τοποθετείτε στην τραυματισμένη ποδοκνημική θερμαντική αλοιφή και εφαρμόζεται μερική ακινητοποίηση με ελαστικό επίδεσμο ή επιστραγαλίδα.

 

 

Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝ ΡΟΥΣΣΗΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ BOLOGNA
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΘΛΕΤΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ SUPERLEAGUE
ΜΕΛΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Π.Ο