Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 Αθλητικη Ψευδονεφριτιδα

Είναι ένα σύνδρομο που παρατηρείτε συνήθως στους δρομείς αντοχής , αλλά επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, πυγμάχους κ.α.

Εμφανίζεται ύστερα από σκληρή παρατεταμένη προπόνηση ή μετά από αγώνα ή, κυρίως όταν το περιβάλλον είναι ξηρό ή θερμό ( κυρίως άνοιξη καλοκαιρί) και προκαλεί στον αθλούμενο έντονη υπερέκκριση ιδρώτα.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις  είναι δυνατόν τα ούρα του αθλουμένου να εμφανίσουν άφθονα ερυθροκύτταρα (αίμα στα ούρα), αυξημένη ποσότητα λευκώματος και ορισμένες φορές υελώδεις κυλίνδρους.

ΣΗΜ: Εκτός του αίματος στα ούρα (αιματουρία) που φαίνεται με γυμνό μάτι τόσο το λέυκωμα όσο και οι υελώδεις κύλινδροι εντοπίζονται μετά από μικροβιολογική εξέταση των ούρων.

Ο μηχανισμός που εμφανίζοντα τα πιο πάνω στοιχεία (αίμα , πρωτεΐνη, κύλινδρος) στα ούρα του αθλούμενου είναι ο εξής : Κατά την έντονη άσκηση αίμα από όλα τα όργανα πηγαίνει προς τους λειτουργούντες μύς για να βοηθήσει τη μυική προσπάθεια.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το αίμα από όλα τα άλλα όργανα και μεταφέρεται περίσσιο στους μύς. Ένα από τα υπόλοιπα όργανα που υφίστανται μείωση του αίματος κατα τη διάρκεια της μυικής προσπάθειας, είναι και τα νεφρά.

Αυτό οδηγεί σε τοπική μείωση του οξυγόνου στα νεφρά και αυξάνεται η διαβατότητα του αγγεώδους σπειράματος αυτών.

Ανοίγοντας λοιπόν τα κύτταρα χώρους μεταξύ αυτών εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του οξυγόνου στην περιοχή, αίμα και πρωτεϊνες περνούν από το αγγειώδες σπείραμα στη νεφρική πύελο και ακολούθως αποβάλλονται με τα ούρα.

Μόνον αιματουρία είναι δυνατόν να προκληθεί επίσης από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην ουροδόχο κύστη ( από τραντάγματα στον υποκείμενο προστάτη που γίνονται  κατα τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων σε ανώμαλο έδαφος).

Στις πιο πάνω περιπτώσεις τα ούρα των αθλούμενων καθαρίζουν σε 24 -48 ώρες και είναι δυνατόν το φαινόμενο  να επαναληφθεί κάθε φορά που ο αθλητής καταβάλει έντονη ή πολύωρη προσπάθεια.

Βέβαια αυτά τα φαινόμενα δεν είναι παθολογικά. Όμως τουλάχιστον την πρώτη φορά που εμφανίζονται, πρέπει να ελέγχονται συστηματικά. Μεταξύ άλλων για τη σίγουρη διάγνωση και για να αποκλειστή κάθε άλλη αιτία, πρέπει να γίνει εκτός της γενικής ούρων, ενδοφλέβια πυελογραφία - κυστεογραφία, προ και μετά την ούρηση .

Επίσης εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται συχνά κυστεοουρηθροσκόπηση.

Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος