Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 Ασκησιογενής Πλευροδυνία

Συμβαίνει σε αθλούμενους κάτω από έντονη άσκηση ή σε αθλήματα που έχουν διάρκεια (ομαδικά ή ατομικά). Η πλευροδυνία από άσκηση εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σαν κράμπα στα πλευρά και λιγότερες φορές σαν <<τσιμπίματα>> στους μεσοπλεύριους μύες.

Ο αθλούμενος έχει την εντύπωση ότι έπαθε κάποιο είδος θλάσσης και την εντύπωσή του αυτή ενισχύει το γεγονός ότι του <<κόβεται η αναπνοή>> όταν παίρνει βαθιές εισπνοές (γεγονός που δεν συμβαίνει σε όλα τα περιστατικα με πλευροδυνία από άσκηση). Η πλευροδυνία  που τις περισσότερες φορές δεν αφήνει τον αθλούμενο να συνεχίσει για εκείνη την ημέρα την άσκησή του, οφείλεται σε σπασμό κάποιας ομάδας  μεσοπλεύριων μυών (συνήθως εμφανίζεται πλάγια στο θωρακα δεξιά ή αριστερά). Ο σπασμός αυτός γίνεται με τη διακοπή της άσκησης και είναι δυνατόν να μην εμφανιστεί στο μέλλον.

Άλλες φορές όταν ο αθλούμενος φορτίζεται (ψυχικά ή σωματικά) η πλευροδυνία κάνει συχνή την παρουσία της. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

 

β) Ασκησιογενείς κοιλιακοί πόνοι

Αρκετά συχνή μη παθολογική κατάσταση που έντονα προβληματίζει αθλούμενους, φυσικοθεραπευτή και γιατρούς πολλές φορές.

Κοιλιακοί πόνοι παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης και εντοπίζονται στο δεξιό ή αριστερό υπογάστριο. Μάλιστα ο αθλούμενος πιστεύει ότι το όργανο που πονάει είναι το συκώτι (δεξιά ) ή η σπλήνα (αριστερά).

Άλλες φορές τα ενοχλήματα εντοπίζονται στην κάτω κοιλιακή χώρα, σε σημείο δύσκολης διαφορικής διάγνωσης, με μυϊκά προβλήματα στους κοιλιακούς μύες. Οι κοιλιακοί πόνοι οφείλονται σε σπασμό του παχέως εντέρου και εμφανίζονται με τη μορφή <<κράμπας>>. Οι αθλούμενοι που έχουν προβλήματα κολίτιδας (δυσκοιλιότητα, διάρροιες, φουσκώματα) συχνά παρουσιάζουν κοιλιακούς πόνους. Αντίθετα, σπάνια έχουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε αθλούμενους με φυσιολογική λειτουργία του παχέως εντέρου.

Σημειωτέον ότι ο πόνος εμφανίζεται λίγο μετά την αρχή της αθλητικής δραστηριότητας της ημέρας, γίνεται πιο έντονος όσο η ένταση της άθλησης αυξάνει και προοδευτικά σταματάει μετά το τέλος αυτής.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας ο αθλούμενος δεν νιώθει καμιά απολύτως ενόχληση. Τα ενοχλήματα είναι δυνατόν να επαναληφθούν τις επόμενες μέρες και να εξαφανιστούν εντελώς. Στην περίπτωση που οι κοιλιακοί πόνοι παρουσιάζονται συχνά θα πρέπει ο αθλούμενος να υποβληθεί σε ειδική διαιτητική αγωγή, ίσως και ανάλογη φαρμακευτική.


Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος