Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

 

Αρκετές φορές έχουν αναφερθεί θανάτοι αθλητών ή αθλούμενων κατα τη διάρκεια της άθλησής τους. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτά τα άτομα, σχεδόν ποτέ,  παραπονέθηκαν για προβλήματα υγείας. Ένας μεγάλος αριθμός θανάτων κατα τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας  οφείλεται σε μια ασθένεια που λέγεται <<υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια>>.

Είναι μια πάθηση που μπορεί να αποβεί μοιραία σε κάθε αθλούμενο ακόμη και στη διάρκεια ενός αγώνα δρόμου ή ενός απλού <<τζόκινγκ>>.

Ο Ιάπωνας καρδιολόγος και ειδικός αθλητίατρος Μόρι Σεκιγκούτσι, γιατρός των εθνικών ομάδων στίβου  της πατρίδας του σε συνέδριο (Μάρτιος του 89) υποστήριξε ότι η πάθηση αυτή είναι κλήρονομικής αιτιολογίας.

Συγκεκριμένα, η υπερτοφική μυοκαρδιοπάθεια οφείλεται στη μεταλλαγή ενός γονιδίου σε μία από τις σημαντικότερες πρωτείνες των κυττάρων του καρδικού μυός

Η μεταλλαγή αυτή έχει σαν συνέπεια την προοδευτική σκλήρηνση του μυοκαρδίου ( ο μυς που αποτελείται η καρδιά). Η σκλήρηνση του μυοκαρδίου βοηθάται επίσης με την έντονη άσκηση.

Όταν ο βαθμός <<σκλήρυνσης>> είναι σημαντικός, η καρδιά πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει σε έντονα ερεθίσματα και είναι δυνατόν να οδηγηθεί στη συγκοπή. Έιναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι αθλούμενοι που έχουν την κληρονομική προδιάθεση δεν αισθάνονται καμιά απολύτως  παθολογική αδυναμία και γενικά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Θεωρούνται δε υγιή άτομα.

Το υπερηχογράφημα της καρδιάς μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια στους ενήλικες , όταν πλέον το μυοκάρδιο έχει υποστεί κάποια <<σκλήρηνση>>. Αντίθετα το υπερηχογράφημα δεν είναι ικανό να ανιχνεύσει την πάθηση στα παιδιά. Στους έφηβους εξαρτάται από το βαθμό άθλησής τους.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους έφηβους στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες,  βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλοκη τεχνική <<γενετικής ανάλυσης>>, όπου κατορθώνεται να ανιχνεφθεί η μεταλλαγή του γονιδίου στους αθλούμενους που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Δυστυχώς η ειδική αυτή εξέταση είναι στο ερευνητικό στάδιο και δεν έχει διατεθεί ακόμα στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και λιγότερο οι έφηβοι είναι εκτεθειμένα στην έντονη άσκηση, γιατί ακριβώς το υπερηχογράφημα δεν βοηθάει κάτι που συμβαίνει και με τους ενήλικες. Επίσης, το τόσο απλο καρδιογράφημα, όσο και οι εξετάσεις αίματος  δεν είναι κατατοπιστικές. Οι αθλούμενοι που παρουσιάζουν υπερτοφική μυοκαρδιοπάθεια δεν πρέπει να κάνουν ανταγωνιστικό αθλητισμό και πρωταθλητισμό. Όμως η άσκησή τους μπορεί να συνεχιστεί σε χαμηλούς και ελεγχόμενους  τόνους.

Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος