Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 Βροχοσπασμος και βηχας απο εντονη ασκηση

 

Είναι ένα είδος ασθματικού παροξυσμού που μπορεί να συμβεί στον αθλούμενο 2 - 5 λεπτά μετά από μια έντονη προσπάθειά του. Υποχωρεί συνήθως μετά από μισή ώρα.

Η βασική αιτία που προκαλεί βροχοσπασμό είναι η έντονη παρατεταμένη  (περισσότερο από 6 - 10 λεπτά) αθλητική προσπάθεια τέτοια ώστε οι αναπνευστικές ανάγκες να ξεπερνούν το 70 % της μέγιστης  πρόσληψης οξυγόνου.

Τότε ακριβώς είναι δυνατόν να συμβεί τοπική ξήρανση ή οσμωτική μεταβολή στον αναπνευστικό βλεννογόνο του αθλουμένου, με συνέπεια την εμφάνιση του ασκησιογενούς βροχοσπασμού, που ορισμένες φορές συνοδεύεται με βήχα.

Η κρίση αυτή (στην ουσία ο αθλούμενος δεν μπορεί να αναπνεύσει - δύσπνοια- και βήχει) είναι σπάνια στους αθλητές υγρού στίβου εφόσον οι αγώνες ή οι προπονήσεις τους γίνονται σε υγρό περιβάλλον , ενώ είναι συχνότερη σε δρομέις και κυρίως σε ποδηλάτες.

Εάν ο αθλούμενος έχει κάποιο αλλεργικό υπόστρωμα, τότε πολύ πιο εύκολα μπορεί να του συνβεί το πιο πάνω σύνδρομο.

Κάποτε ο ασκησιογενής βρογχοσπασμος ήταν αντένδειξη για τον αγωνιστικό αθλητισμό ή επιτρεπόταν ίσως ελαφρά, μη παρατεταμένη άσκηση.

Σήμερα, που έχει κατανοηθεί ο φυσιοπαθολογικός μηχανισμός του και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την καταστολή του δεν υπάρχει ιδιαίτερο αθλητιατρικό πρόβλημα και έτσι ο αθλητής μπορεί κανονικά και να προπονείται και να αγωνίζεται.

Σε περίπτωση όμως έντονων και επαναλαμβανόμενων επεισοδίων θα πρέπει ο αθλούμενος να κατευθυνθεί σε δραστηριότητες που διαρκούν σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 1-3 λεπτά) ή να ασχοληθεί πλέον με τον υγρό στίβο (κολύμβηση, water polo, καταδύσεις κ.α)

Όσον αφορά την πρόσληψη του ασκησιογενούς βροχοσπασμού, συνιστάται:

  1. Πολύ καλή προθέρμανση : Τουλάχιστον 12 λεπτά πριν την κυρίως άσκηση.
  2. Αξιοποίηση της ρινικής αναπνοής: Έτσι ελαχιστοποιείται η ψύξη ή η ξήρανση του βλεννογόνου των βρόγχων, και
  3. Χρήση Βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων (κυρίως υπό μορφή aerosol)

Αυτά θα πρέπει να χορηγούνται:

  1. Πριν από την άσκηση εάν αποδεδειγμένα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν κρίσεις βρογχοσπασμού.
  2. Κατα τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση εάν παρουσιαστεί η κρίση της δύσπνοιας ή του βήχα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων πρέπει να έχουν οι επαγγελματίες αθλητές λόγω του ότι πολλά απ' αυτά θετικοποιούν το αντι-ντόπιγκ κοντρόλ. Έτσι , πάντοτε, πριν χρησιμοποιήσουν  ανάλογο φάρμακο, πρέπει να έχουν συμβουλευτεί τον ειδικό αθλητίατρο.

Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος