Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

<<ΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ>> ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΗ

Η έντονη προπόνηση είτε αυτή γίνεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό, επιφορτίζει τον οργανισμό του αθλουμένου κι ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει σ' αυτόν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η σωματική άσκηση, επίσης, μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια διάφορες παθήσεις ή οργανικές ανωμαλίες, που μένουν <<κρυφές>> στην κατάσταση της σωματικής ηρεμίας (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα, έντονη ταχυκαρδία, ζάλη, ίλιγγο, πονοκέφαλο κ.α)

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο αθλούμενος δεν αισθάνεται τις δυνάμεις του ικανές να συνεχίσει την άσκηση και επευθύνεται στο γιατρό. Αυτός μετά τον απαραίτητο έλεγχο, συμβουλεύει ανάλογα με τη δυσλειτουργία, μόνο ελαφριά προπόνηση ή  πλήρη αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ενοχλημάτων ή διαταραχών που προέρχοντα συγκεκριμένα και μόνο από βαριά προπόνηση , αλλά δεν έχουν παθολογικό χαρακτήρα. Αυτές οι καταστάσεις δεν απαγορεύουν την έντονη μυική προσπάθεια αλλά επιτρέπουν ακόμη και τον πρωταθλητισμό σε όλα επίπεδα.

Βέβαια, οι αθλούμενοι που παρουσιάζουν τα παρακάτω σύνδρομα αναστατώνονται ή έχουν τη σιγουριά οτι τους συμβαίνει κάτι το πολύ σοβαρο.

Όμως ο ειδικευμένος γιατρός εύκολα μπορεί ναδιαλευκάνει και να ξεχωρίσει τον <<καλοήθη>> χαρακτήρα των καταστάσεων αυτών και έτσι να καθησυχάσει τον αθλούμενο.

Τα ενοχλήματα ή οι διαταραχές  <<καλοήθους>> χαρακτήρα, που προέρχοντα από έντονη άσκηση είναι τα εξής :

α) Αιματουρία: μη παθολογική ασκησιογενής,

β) Βρογχοσπασμός με έντονο βήχα μη παθολογικό ασκησιογενή,

γ) Μεσόπλευρες νευραλγίες (πόνοι στα πλευρά κυρίως στις βαθιές αναπνοές) μη παθολογικής προέλευσης ασκησιογενείς,

δ) Κοιλιακοί πόνοι μη παθολογικοί ασκησιογενείς

 

Ρούσσης Ξενοφών Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος